I et par år visste TLP om at kommunen budsjetterte med en altfor høy prosent av lønna til pensjons-ordningen KLP. Vi valgte å ikke gjøre noe med dette for å ha en «buffer» til senere bruk om det skulle vise seg at budsjettet skulle bli vanskelig å få i balanse. Det skulle gå to år før vi var avhengig av å få budsjettet justert på dette området.
Høsten 2017 sendte vi en epost til lønn og personal (se bilde 1) for å få bekreftet hvilken prosentandel av lønningene som skulle budsjetteres til pensjonsordningen KLP. Svaret vi fikk var 18,9 %. I flere av kommunens ansvarsområder var det budsjettert med en arbeidsgiverandel til pensjon på opptil 40 % av lønnsmidlene. Et avvik som på en enkelt budsjettramme resulterte i over en halv million kroner i for høye budsjetterte utgifter til pensjon.
TLP avtalte et møte med rådmannen og økonomisjefen (se bilde 2). I møtet presenterte vi våre funn og la fram eksempler fra budsjettet hvor arbeidsgiverandelen til pensjon var kalkulert langt over 18,9 %. Vi mente at vi hadde funnet et handlingsrom på flere millioner kroner som alene kunne tilskrives feilføringen av pensjonsutgifter i rådmannens budsjettgrunnlag. Rådmannen og økonomisjefen lyttet til oss og tok våre funn til etterretning.
Dagen etter endret rådmannen pensjonsutgiftene og over natta viste budsjettet et bedre resultat på over 4,5 mill. kroner (se bilde 3). Fire og en halv millioner kroner som kunne brukes til å sikre innbyggerne et fortsatt godt tjenestetilbud.
Andre partier kritiserer TLP for å dykke ned i detaljene av kommunens budsjett og regnskap og mener en slik arbeidsmetode viser mistillit til rådmannen. TLP mener det er å vise ansvarlighet overfor innbyggerne.