Rådmannen i Porsanger har sendt ut et dokument den 5. april 2019 til kommunestyret med informasjon om tilskudd for ressurskrevende brukere. I dokumentet leser vi om kommunens manglende rutiner for slik rapportering og dermed tapte inntekter i millionklassen gjennom årenes løp.
Våren 2018 ble kommunen kontaktet av selskapet Sødermann som mente at kommunen ikke fikk tilstrekkelige inntekter sammenliknet med kommunens utgifter til ressurskrevende brukere. Dermed ble det i samarbeid mellom kommunen og Sødermann satt i gang et arbeid for å avdekke omfanget av inntektspotensialet.
Dette arbeidet har ført til millioninntekter for kommunen. For regnskapsåret 2018 blir det 6,65 mill. kroner mer i inntekter. Noe som fører til at underskuddet på 22,4 mill. kroner reduseres tilsvarende. Samtidig viser det seg at kommunens inntekter budsjetteres til å øke med 3,4 mill. kroner i 2019, et beløp som vil budsjetteres årlig i hele økonomiplanperioden 2019 - 2022. Det betyr at kommunens budsjetter styrkes med til sammen 13,6 mill. kroner over fire år, i tillegg til 6,65 mill. kroner som regnskapsføres på 2018. Totalt 20.255.000 kroner.
TLPs Hans Magnus Thunestvedt kontaktet rådmannen allerede i oktober 2017 hvor han påpekte nettopp det samme som Sødermann gjorde et halvt år senere. I eposten til rådmannen skriver Thunestvedt at “en skulle tro at disse inntektene økte betydelig mer i 2018” og viser til enkeltvedtak på ressurskrevende brukere som økte kommunens utgifter med et par millioner kroner, uten at inntektene på tilskudd fra Staten ble budsjettert høyere.
Rådmannen besvarte aldri forespørselen fra Thunestvedt. Om rådmannen tok denne henvendelsen seriøst kunne kommunen fått flere millioner kroner mer i inntekter også i 2017, kanskje så mye som 6 mill. kroner. Samtidig ville kommunen slippe å betale Sødermann et hittil ukjent beløp, siden rådmannen på eget initiativ kunne undersøkt saken med bakgrunn i forespørselen fra Thunestvedt i 2017.
De uforutsette inntektene som nå har blitt presentert av rådmannen viser at kommunen vil kunne betjene underskuddet fra 2018 innenfor dagens drift under forutsetning av at rådmannen klarer å holde seg innenfor vedtatt budsjett. Likevel er det urovekkende at det avdekkes slike brister i kommunens rutiner og rapporteringssystemer som fører til tap på et ukjent antall millioner kroner.
Dette er et eksempel på hvordan TLP opererer for å kunne frigi midler i budsjettet til et bedre tjenestetilbud til befolkningen i Porsanger. Om TLP hadde fått de svarene fra rådmannen som nå viser seg å stemme, ville et TLP-tiltak om økte refusjoner fra Staten frigjort over 6 mill. kroner i budsjettet. Det er ikke luftpenger, det er ekte inntekter, ekte penger som kommunen kan disponere i sine budsjetter til det beste for befolkningen og de som har krav på ekstra ressurser.