I et ekstraordinært kommunestyremøte onsdags ettermiddag (01.04.20) ble det vedtatt en såkalt “søringkarantene”. Bestemmelsen gjelder i første omgang fram til påske, men vil vurderes utvidet den 8. april. Mht. smittekjeder har helseavdelinga god kontroll på dette og kommuneoverlegen Jørn Gregersen definerer Porsanger inn i epidemiens Fase 1, hvor store deler av landet forøvrig er kommet i Fase 3, med et episenter i Oslo og østlandsområdet. Dette er hovedgrunnen til kommunens vedtak om “søringkarantene”.
Ordføreren kunne varsle at kommunen også er bekymret for økonomien i situasjonen kommunen står overfor. Økonomiavdelingen i samarbeid med de forskjellige sektorene har satt i gang arbeidet med å kartlegge de faktiske merkostnadene. Det vil gjennomføres eventuelle avbøtende tiltak i formannskapets møte den 30. april. Per dags dato har kommunen fått så lite som 130.000 kroner i kompensasjon, men det er nå vedtatt en ny pakke fra regjeringen, men det er usikkert hvor mye Porsanger kommune vil få fra denne. Det antas at det også vil bli svært lite.
Kommunedirektør Bente Larssen tok ordet, å kunne fortelle at sårbare barn følges godt opp av kommunen og tilbys undervisning på skolen. Per idag er det 19 barn som til daglig møter opp på skolen. På skolefritidsordningen er det 9 barn som fortsatt får et tilbud og i barnehagen er det 35 omsorgsplasser for barn av foreldre med særlig samfunnskritiske roller/oppgaver.
Det er varslet fra sentrale myndigheter om at kommunene må være forberedt på at barnehagene og småskolene åpnes etter påske. Dette er et stort ansvar for kommunene mht. spesielt renhold og smittekilder. Det sees også på regionale løsninger mht. å tilpasse tiltakene for de ulike regionene som er i forskjellige faser av epidemien. Det forventes likevel langvarige tiltak også etter påske.
Kulturskolen tilbyr undervisning digitalt og i Børselv gjennomføres det også kvenskundervisning på samme måte. Voksenopplæringa gjennomfører også undervisningen digitalt.
Hva angår renhold er dette en omfattende oppgave som må tilpasses drifta, hvor spesielt helsesektoren må prioriteres ekstra. Ansatte forøvrig i dritssektoren er delt inn i team for å hindre smitte. Stabsavdelingen og administrasjonen har delt seg, hvor 50 % av arbeidsstokken har hjemmekontor.
Kommunens IT-avdeling opplever også et stort trykk da det er nye behov som melder seg mht. alternative måter å jobbe på. Det må opprettes nye systemer for å kunne ivareta tjenestene og det er iverksatt tiltak for å oppgradere kommunens kommunikasjonssystemer.
Helse og omsorgsavdelingen har opprettet systemer for prøvetaking samt etablert et smittemottak. Vanlige helsetjenester følges opp som normalt, men på alternative måter som f.eks. digitale konsultasjoner.
Det er også iverksatt rutiner for omdisponering av ansatte for å ivareta de tjenestene det er mest behov for akkurat nå. Avdelingenes kapasitet avgjør i hvilken grad de ansatte blir satt til andre oppgaver. Blant annet servicekontoret opplever et stort antall henvendelser, men også kommunens næringsavdeling mht. å bistå bedrifter med veiledning. Timer for dette kan bookes gjennom kommunens systemer.
Det er som kjent registrert tre smittetilfeller i Porsanger, hvor alle er i samme familie. Kommuneoverlege Gregersen kunne bekrefte at kommunen har god kontroll på smittesporing i denne smittekjeden.